Chronische ziekte en gezonde voeding.
Wist u dat steeds meer chronische zieke mensen ondersteuning krijgen van een diëtiste? De juiste voeding en dieet zou namelijk ontzettend veel baad kunnen hebben bij uw chronische ziekte.
Steeds vaker na opname van een patiënt in het ziekenhuis wordt er in de thuissituatie verwezen naar een eerstelijns diëtiste. De kernboodschap is namelijk als volgt: “Voeding vindt een prominentere plaats bij de behandeling van chronische zieken mensen” Onder de experts bestaat een grote mate van eenheid over deze stelling . Uit onderzoek uit 2017 van een projectgroep in opdracht van Zon en Wee blijkt dat de grootste gezondheidswinst valt te behalen bij het behandelen van cardiovasculaire ziekten, diabetes type II, en nierziekte en bij diverse darmaandoeningen(Zon en Wee, 2017). Voedingsmaatregelen zijn echter ook veelbelovend voor de ondersteunende behandeling van andere chronische ziekte zoals, COPD , kanker en sikkelcelziekte etc. (Zon en Wee, 2017). Doordat voedingsmaatregelen vaak tot algemene ziekte overstijgende gezondheidseffecten leiden, vormen ze een belangrijke therapeutische optie wanneer er sprake is van Multi morbiditeit(Zon en Wee, 2017). Waarbij het gelijktijdige voorkomen van meerdere ziekten een pre is. Voeding biedt daarmee een unieke voordeel boven farmacotherapie. De richtlijnen goede voeding bieden hierin een goede vertrekpunt en kunnen daar waar nodig worden gecombineerd met ziekte specifieke aanpassing.
Om kort samen te vatten wat al deze bovenstaande moeilijke woorden betekenen voor u als leek: Just Skip the Diet and just eat Healthy! Want het stabiliseren en behouden van een beetje gezondheid is het mooiste wat je jezelf kunt geven.
Voor verdere informatie omtrent voeding verwijzen wij u naar het voedingscentrum.
Terug naar het overzicht